Skip to main content

Often asked Questions about Poultry and Eggs

Poultry

  1. How long do chickens live?
    Answer: Chickens in small flocks live several years if conditions are correct. A life span of six to eight years may not be unreasonable. Most commercial layers are kept for two to three years.
  2. How old are chickens when they begin to lay eggs?
    Answer: Under optimum conditions; good nutrition, ideal day length, adequate housing, and good management practices, most layers should begin egg production at about 20-22 weeks of age.
  3. What should chickens be fed?
    Answer: Commercial rations will usually produce the best results from all types of poultry. A ration designed specifically for a particular type of bird should always be used (ie. layer ration for layers, broiler ration for broilers, etc.). The commercial ration should not be supplemented with scratch, corn, or table scraps because the birds will not be eating a balanced diet.
  4. How can the sex of baby chicks be determined?
    Answer: Vent sexing by an experienced chick sexer can be done at one day of age. This technique is difficult and requires a great deal of experience. If a fast feathering gene has been introduced into the breeding flock, chicks can be sexed by observing the differences in the appearance of the primary wing feathers. The feathers on the wings of the female will be a little longer and in a different pattern than those on the males. Most chickens cannot be sexed in this manner.
  5. Can eggs be produced without a male being present?
    Answer: Yes, most eggs produced for human consumption are produced this way and are non-fertile.
  6. How do chickens reproduce?
    Answer: Chickens reproduce in a manner similar to some other animals. The female produces an egg that can result in a baby chick if fertilized. The true egg, the part that develops into the embryo, is located on the egg yolk. The yolk begins to develop in the ovary and after 10-12 days of development, ovulation occurs. If the female has been mating with a male, sperm will be present and fertilization can occur. The male chicken does not have a penis. There is no penetration of the female reproductive tract at the time of mating. Instead, the female inverts the cloaca (site of the common junction of the reproductive and digestive systems), which has contact with the male’s inverted cloaca and receives the sperm. The cloaca is drawn back into the hen’s body, capturing the sperm. The sperm travel the length of the reproductive system where they will live. Each time an ovulation occurs (every 24-26 hours in good egg producers) the egg can become fertile. This process continues and mating at seven to ten day intervals are necessary to maintain fertility. After fertilization, the egg albumen, shell membranes, and shell are added to complete the egg formation process. The chicken usually lays the egg about 24 hours after ovulation.
  7. What are certified egg production flocks?
    Answer: Certified egg production flocks are those flocks that comply with the guidelines established by the United Egg Producers organization. Flocks must meet requirements in housing and cage space allowance, beak trimming, molting, transportation, and handling to become certified.
  8. Are chickens in cages being abused?
    Answer: Chickens housed in cages are not abused. The egg producer does not intentionally abuse chickens because the birds will not be healthy, happy egg producers. The certification program mentioned in Question 7 is designed to increase cage space and modify other questionable production practices. Research has shown that keeping hens in cages reduces stress because there is less competition and interaction with more aggressive birds.

Poultry Meat Products

  1. Why do chickens and turkeys have light and dark meat?
    Answer: Different muscles in the body of the bird are used at various rates. Since chickens and turkeys do not fly, the breast muscles (which are used in flight) are not used as much as the leg and thigh muscles, so they do not require as much oxygen. The oxygen transport mechanism is myoglobin and is present in dissimilar amounts in the muscles, which results in the color contrast.
  2. How should frozen poultry be thawed?
    Answer: Frozen chickens and turkeys should be thawed in the refrigerator. This prevents all parts of the bird from getting warm enough to encourage the growth of spoilage bacteria before the entire bird thaws completely. Depending on the size of the bird, two or three days may be required to complete the thawing process. If faster thawing is necessary, immerse the bird in cold water. Follow thawing directions on the label.
  3. Is there any danger from eating poultry?
    Answer: If the chicken is fresh and is properly cooked (to an end point temperature of at least 165°F.) there should be minimal danger. Salmonella is a concern. There is a possibility that Salmonella could be present on some raw chickens, but as stated earlier, proper cooking eliminates any potential problems. In addition to proper cooking, carefully wash hands, utensils, and countertops after preparing the meat to avoid cross-contamination to other foods.
  4. Where does Salmonella originate?
    Answer: Salmonella bacteria are spread in fecal material from all kinds of animals. Animals may also pick up bacteria from the soil or contaminated, processed feed. The organisms then live in the intestinal tract of the host and may or may not have an effect on the animal. As food animals are slaughtered and processed, there are times when some of the bacteria from the intestines have the opportunity to contaminate uncooked meat products.

Incubation

  1. What part of the egg develops into the baby chicken?
    Answer: The chicks develop from the true egg, seen as a small white spot (germinal disc) on the yolk. If the egg is fertile and incubated at the correct temperature, cell division will continue. The egg white protects the developing embryo and offers some nutrition, however, the yolk is the primary nutrition source.
  2. Does the small white spot on the egg yolk indicate that the egg is fertile?
    Answer: No, all eggs have the white spot called the germinal disc. It is almost impossible to determine if an egg is fertile without first incubating it for several hours.
  3. Will twin chicks hatch from a double-yolked egg?
    Answer: A double-yolked egg is not likely to hatch. An embryo may begin to develop from the germinal disc on both egg yolks, but usually there is not enough room for two chicks or the conditions are not adequate for two embryos, and the chicks do not hatch.

Eggs

  1. Is there a nutritional difference in eggs with different colors of shells?
    Answer: There is no nutritional difference due to shell color. White, brown or blue-green eggs from birds being fed similar rations are very similar. Research has shown that the cholesterol content of eggs is about the same regardless of color and whether or not the egg is fertile. In simple terms, an egg is an egg regardless of the color or whether it is fertile.
  2. Does eating eggs increase cholesterol?
    Answer: According to research results, moderate egg consumption will not increase a person’s serum cholesterol and the American Heart Association reports that there is no evidence to suggest that eating eggs will increase the risk of heart disease in healthy individuals. In fact, scientists now know that eggs provide several nutrients such as lutein and zeaxanthin, which may decrease the possibility of macular degeneration. Eggs are also an excellent source of folic acid and choline.
  3. How long will eggs keep?
    Answer: If eggs are properly refrigerated, they should remain usable for several weeks. Most eggs have a four-week expiration date on the carton. They may be sold up to four weeks after they are placed in the carton, and the consumer will still have plenty of time to use them. Keeping eggs in the carton in the refrigerator will extend the shelf life. Keeping eggs at a temperature below 40° F, but above freezing and at a high humidity is the ideal way to maximize the shelf life.
  4. How can I tell if an egg is fertile?
    Answer: To determine if an egg is fertile, incubate it for a few days and then candle it to see if cell division has begun.
  5. Should I eat foods that may contain uncooked eggs?
    Answer:  The recent introduction of in-shell pasteurized eggs now provides an extra margin of safety when using raw or undercooked eggs in foods. To be absolutely safe, only pasteurized eggs should be used when preparing foods that may be undercooked. Even clean, sound shelled eggs have the possibility of bacterial contamination and should be fully cooked.
  6. Can eggs be frozen?
    Answer: Eggs can be satisfactorily frozen after mixing the yolk and the albumen. It may be desirable to freeze the egg mixture in ice trays or muffin tins and then store the frozen eggs in plastic bags. The frozen eggs can be thawed in the refrigerator and used anywhere a whole egg is needed. Three tablespoons of liquid, whole egg should be used in place of one large egg. Egg whites can also be frozen in ice trays or muffin tins. Yolks become very gelatinous when frozen unless they are mixed with salt or sugar. To help retard the gelatin, mix 1/8 teaspoon salt or 11/2 teaspoons sugar or corn syrup per 1/2 cup eggs yolks (four large yolks). Freezing in ice trays or muffin tins may also be desirable. When the egg yolks are used, the recipe should be adjusted to the salt or sugar already in the egg yolks.
  7. What causes blood spots in eggs?
    Answer: Blood spots are the result of broken capillaries in the reproductive system. When the capillary ruptures, a drop of blood leaks out and becomes part of the egg. The presence of a blood spot does not mean the egg is fertile or that an embryo is forming. Egg processors attempt to identify and remove all eggs containing blood spots before eggs go into the carton. Occasionally one is missed, but if the blood spot is small, it can be removed and the egg used. Discard the egg with large blood spots.
  8. What are the stringy white things in eggs?
    Answer: The stringy white portion of the egg is called the chalazae. It anchors the yolk in the center of the egg. The presence of a prominent chalazae indicates a fresh egg because as the egg ages the chalazae becomes less noticeable.
  9. Why are some hard-cooked eggs difficult to peel?
    Answer: Eggs that are very fresh are usually more difficult to peal. As the egg ages, the pH level changes and the shell is easily removed. To improve peelability, start with an egg that is a few days old, hard-cook the egg, then immerse the egg in cold water and peel immediately.
  10. What size eggs should I purchase?
    Answer: Most recipes are written for large eggs. Better results will be obtained by using large eggs in baked products. If eggs are scrambled, fried, poached, hard cooked, or a method where volume is not critical; then the size with the least expensive cost per ounce might be the best choice.
  11. What are designer eggs, free range eggs, etc?
    Answer: Designer eggs are those eggs produced by flocks of chickens that have been fed special diets to modify the nutrition of the eggs they produce. Consumers should be well informed about the differences in eggs when making purchasing decisions. Free-range eggs are produced by flocks of chickens not confined in cages. The chickens may be raised on the floor of a poultry house, or they may be allowed to roam around outside. Yolks of free-range eggs may be darker because of the chicken eating foods that contain more carotenoid pigments (green grass, yellow corn, etc.).

 

Was this information helpful?
YESNO

No results to display

VIEW ALL
Back To Top